vissza a súgó főoldalára


A Kemit en Pet csillagtudomány oldalain, a fórumban és a levelezőlistákon stb., illetve általában az Interneten figyelembe veendő
LEVELEZÉSI ETIKETT
más néven
NETIKETT

A levlista azért alakult, hogy a tagok egymás között gondolatokat, ötleteket cserélhessenek. Mi Rád vagyunk kíváncsiak, így a Te gondolataid, tapasztalataid, kérdéseid várjuk a listára.

A levlistára írt leveledben törekedj arra, hogy lehetőleg minél több embert érdekeljen a mondanivalód. Ez nem mindig egyenlő azzal, ami Téged érdekel! Ha kérdésed van, igyekezz minél pontosabban fogalmazni - annál könnyebb lesz segíteni is!

Minden levélírásnál állandóan lásd magad előtt, kik fogják olvasni a leveled. Ha a levlistára írsz, mindenkihez szóljon a leveled. A többiekre sértő, ha magánbeszélgetéseid landolnak érdektelenek postaládájában. Ugyanolyan, mintha a villamos egyik végéből a másikba átkiabálnál: az utazók nem tehetnek mást, csak csendben tűrnek. Vagy rádszólank... ;-)

Ne írj a listára jelentkezés után azonnal cikket (hozzászólást), még ha van is érdekes mondanivalód! Olvass el néhány levelet, hogy megismerd a szokásokat! Ettől függetlenül azonban jól veszi ki magát, ha egyből írsz egy rövid, de velős bemutatkozó levelet, hogy a többiek megismerjenek.

Ne küldj spam-et (vicceket, segítségkérés továbbításokat olyanok részére akit nem ismersz, reklámot.. stb) a listára. Gondold el, mit szólna 100 ember, ha bezárnád őket egy szobába, és mikrofonba vicceket mesélnél nekik, vagy meg akarnád győzni őket valamiről!

Ne üdvözölj és ne köszönj meg egy személynek, vagy egy-két embernek szólóan a levelezőlistán senkit/semmit, ezt magánlevélben tedd meg. Ha a listán egy kérésedre érkezik a segítség, akkor is a kérésed végére írj egy előzetes köszönetet!

Feltétlenül olvasd el Gervai Péter: Lánclevelek küldőinek tanfolyama című cikkét: http://yikes.tolna.net/hoax/! Sértődős természetűeknek nem ajánlom, ámde akinek nem inge... ;-)

Légy óvatos a címzéssel! Ha egy listalevélre válaszolsz, az a listára megy, nem az eredeti írónak. Ha tehát személyesen csak az eredeti írónak szeretnél levelet küldeni, akkor át kell írnod a címzettet a válaszleveledben!

Még véletlenül se küldj magánlevelet a lista címére!

Amikor cikket írsz, ne siess, fogalmazz világosan! Vigyázz a helyesírásra és helyes fogalmazásra! Mielőtt elküldenéd, nézd át alaposan, javítsd ki a betűhibákat!

Kerüld a durva kifejezéseket, a sértéseket, az indulatokat!

Légy tömör anélkül, hogy túlságosan rövid lennél! Amikor egy cikkre hivatkozol, csak annyit idézz az eredetiből, amennyi ahhoz kell, hogy érthető legyen a válaszod, és ne többet - de annyit feltétlenül! Rendkívül rossz szokás idézni az egész szöveget a válaszban! Viszont az is kellemetlen, ha az olvasónak kell kitalálnia, hogy miről is van szó.

Legyen értelme a ráfordított időnek és energiának, amit a leveledre szánsz - mindenki számára!

Egy fontos szabály: légy megfontolt a küldésben és engedékeny a fogadásban! Ne küldj indulatos cikkeket még akkor sem, ha provokálnak! Legalábbis aludj egyet, mielőtt választ küldenél egy ilyen cikkre!

Mindig igyekezz pontosan megfogalmazni a témakört! A Subject (Tárgy) sorba írt információ lesz a cikked témaköre. Ha Reply-jal válaszolsz, akkor vigyázz, hogy témakör ne legyen "RE: válasz" típusú, semmitmondó. Gyakran a vírusfigyelok megsemmisítik az ilyen leveleket.

Vigyázz arra, hogy mit írsz, mert sokan olvashatják! Éppenséggel a jelenlegi vagy a jövőbeli főnököd is. ;-) Jusson eszedbe az is, hogy a leveleket archiválják, így azok később is olvashatók.

Használj vegyesen kis- és nagybetűt! A CSUPA NAGYBETŰ OLYAN, MINTHA ORDÍTANÁL!

Használj szimbólumokat mondanivalód hangsúlyozására: a szorzásjelet (pl.: *erre* gondoltam), vagy az aláhúzásjelet (pl.: kérlek _figyelj_ erre)!

Használd a "mosolyokat": :-) :) ;-) ;) 8-) 8-/ (angolul smile) a hangszín jelzésére, de bánj velük takarékosan!

Ha vitába keveredsz, akkor a vitát az adott témáról illik folytatni, nem pedig az adott személyekről. Vagyis: NE személyeskedj!

Ne küldj olyan válaszokat, amelyek csak gratulálnak egy másik válaszhoz! Ezt személyes levélben teheted meg, ha úgy érzed, hogy tényleg fontos!

Felesleges és helytelen nagy állományokat csatolva küldeni a listára. Adj meg egy címet, ahol ezek elérhetők, vagy töltsd fel a lista megfelelő tárhelyére, ha van ilyen! Ha nem tudod hogyan csináld, kérdezd meg a lista adminisztrátorát *magánlevélben*!

Ha felteszel egy kérdést, akkor a végén a válaszokból készíts egy rövid, de érthető, értelmes összegzést és azt küldd el a listára! Ez semmi esetre se az összes válasz egyszerű egymásutánja legyen, hanem egy gondos összegzés, hogy más is tanuljon belőle!

Kísérelj meg először a hagyományos ismeretforrásokból (kézikönyvek, újságok, help file-ok) meríteni, mielőtt egy kérdést postáznál. Ez azonban csak a józan ész határáig érvényes! Nem érdemes túl sok időt áldozni egy olyan kérdésre, amelyre más esetleg kapásból válaszol. Te viszont csak akkor válaszolj egy kérdésre, ha teljesen biztos vagy a válaszban! Nem sokat segítesz az ilyen válaszokkal: azt hiszem..., úgy emlékszem..., talán... stb..

Ne lepődj meg, ha azt tapasztalod, hogy ismeretlen emberek tegeznek! Ez az Internetes hálózaton, levelekben, levlistákon, fórumokon, hírolvasókban általános szokás. Svédországban például kötelező a tegezés. Így volt ez nálunk is régen. Jusson eszedbe a mesebeli fordulat: "Felséges királyom, életem, halálom kezedbe ajánlom."!


vissza a súgó főoldalára